Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Rheology of Inorganic Materials in Technology
Wirthová, Michaela ; Živica,, Vladimír (oponent) ; Palou, Martin (oponent) ; Havlica, Jaromír (vedoucí práce)
The doctoral thesis deals with the study of the rheological behavior of the cement based systems. The introductory part includes theoretical knowledge about rheology and materials of interest (cement, self-compacting concrete, superplasticizers). A detailed description of the rheological behavior of the fresh cement based materials follows. In addition the hydration of the cement, calorimetry, Vicat test, X-ray powder diffractometry and scanning electron microscope are described. The experimental part is divided into two parts. First part is concerning the self-compacting concrete and their matrixes and includes basic characterization, rheological measurements and investigation of the static yield stress. Second part is regarding the cement pastes, which were tested via several methods with using the parallel plate rheometer, Vicat apparatus, isoperibolic and modular calorimeter, X-ray diffractometer and scanning electron microscope.
Vliv obsahu tuku a sušiny na reologické vlastnosti bílých jogurtů
Kužmová, Barbora
Diplomová práce sleduje vliv tuku a sušiny na reologické vlastnosti bílých jogurtů. V teoretické části je popsáno mléko a mléčné výrobky se zaměřením na jogurt, jeho výrobu, složení a význam ve výživě. Literární přehled pokračuje fyzikálními a mechanickými vlastnostmi kapalin, reologickými vlastnostmi, viskozitou a jejím měřením. Praktická část si klade za cíl zhodnotit vybrané vzorky jogurtů, stanovit jejich hustotu, viskozity, smykové napětí v závislosti na smykové rychlosti a teplotní a časovou závislost viskozity. Pro jednotlivé vzorky jogurtů byly sestaveny tokové a viskozitní křivky pomocí Ostwald-de Waeleho modelu a na základě Newtona viskozitního zákona bylo určeno, o jaký druh kapaliny se jedná. Dále bylo sledováno, zda má obsah tuku a sušiny vliv na hustotu a viskozitu jogurtů.
Reologické vlastnosti majonézy
Voborná, Veronika
Tato diplomová práce se zabývá reologickými vlastnostmi majonézy. Teoretická část práce pojednává o charakteristice majonézy a o emulzi, kterou majonéza představuje, o její výrobě, jednotlivých složkách a skladování. Další problematika je věnována reologickým vlastnostem potravin a vlivům, které na ně působí. Praktická část se zabývá zhodnocením analytických ukazatelů, konkrétně hodnoty pH, titrační kyselosti, obsahu tuku a sušiny a dále reologických vlastností. Cílem práce je určit jaký typ tekutiny majonéza představuje. Pomocí rotačního viskozimetru byla změřena viskozita jednotlivých vzorků při zvyšující se smykové deformační rychlosti a následně při konstantní rychlosti deformace po dobu 300 sekund. Z těchto dat byly vytvořeny tokové křivky, tedy závislosti smykového napětí na rychlosti deformace, které poukazují na to, že majonéza je nenewtonská tekutina, která vykazuje plastické i pseudoplastické chování. Dále byly vytvořeny závislosti viskozity na čase, které poukazují na tixotropní chování majonézy. Kontrola a úprava reologických vlastností, jako je např. viskozita, zabezpečují kvalitní produkt.
Rheology of Inorganic Materials in Technology
Wirthová, Michaela ; Živica,, Vladimír (oponent) ; Palou, Martin (oponent) ; Havlica, Jaromír (vedoucí práce)
The doctoral thesis deals with the study of the rheological behavior of the cement based systems. The introductory part includes theoretical knowledge about rheology and materials of interest (cement, self-compacting concrete, superplasticizers). A detailed description of the rheological behavior of the fresh cement based materials follows. In addition the hydration of the cement, calorimetry, Vicat test, X-ray powder diffractometry and scanning electron microscope are described. The experimental part is divided into two parts. First part is concerning the self-compacting concrete and their matrixes and includes basic characterization, rheological measurements and investigation of the static yield stress. Second part is regarding the cement pastes, which were tested via several methods with using the parallel plate rheometer, Vicat apparatus, isoperibolic and modular calorimeter, X-ray diffractometer and scanning electron microscope.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.